Chemia dla gastronomii a chemia do domu. Dlaczego w restauracjach, piekarniach ect. powinno używać się profesjonalnej chemii dla gastronomii?
Czy chemia do gastronomii różni się czymś, od tej, której używamy na co dzień w naszych domach? Czym się cechuje? Jakie są profesjonalne środki chemiczne dla gastronomii i skąd je wziąć?
Czym różni się chemia dla gastronomii od tej do domu?
W naszych domach często używamy różnych środków chemicznych, głównie do celów związanych ze sprzątaniem i czyszczeniem. Płyny do mycia, płyny dezynfekujące, żele, proszki, spraye… jest tego całkiem sporo. Podobnych rzeczy używa się w biznesie, zwłaszcza w gastronomii, gdzie zachowanie nieskazitelnej czystości jest podstawą. Podlegają one znacznie bardziej rygorystycznym wymogom, muszą więc sięgać po środki czystości cechujące się większą wydajnością i nierzadko o specjalistycznym przeznaczeniu. Takich produktów nie znajdzie się jednak w pierwszym lepszym sklepie.
Skąd wziąć chemię dla gastronomii?
Zdecydowana większość lokali gastronomicznych nie zaopatruje się w środki chemiczne w marketach, ponieważ te nie spełnią ich wymagań. Poza tym, w takich miejscach czyszczenie odbywa się regularnie i często, ich zużycie jest więc też znacznie większe niż w przeciętnym gospodarstwie domowym. Chemia dla gastronomii (silcopolska.pl) to produkty dostępne jedynie w sklepach dedykowanych tej branży. Takie punkty mają w swojej ofercie artykuły, które cechują się większą skutecznością w zwalczaniu nieczystości, co pozwala na lepsze zachowanie porządku i higieny w miejscu pracy.
Czym cechuje się chemia dla gastronomii?
Środki czystości używane w gastronomii mają nieco inne właściwości, niż te używane w naszych domach. Przede wszystkim są łatwe w użyciu, dzięki dokładnej instrukcji użytkowania na każdej etykiecie. Poza tym cechują się większą wydajnością i ekonomicznością. Chemii w gastronomii używa się dużo, większość z nich to koncentraty, co pozwala na wykorzystanie niewielkich ilości w celu wyczyszczenia większych powierzchni. To bardziej oszczędne.
Poza tym takie produkty muszą też wyróżniać się specjalistycznym zastosowaniem – każdy preparat używa się do czego innego i na inną powierzchnię. |Inna kwestia, to fakt, że lokale gastronomiczne mogą korzystać tylko z produktów dopuszczonych do obrotu i z atestami, dzięki czemu zachowa się bezpieczeństwo dla zdrowia i życia.
Jakiej chemii używa się w gastronomii?
Wśród ofert sklepów specjalistycznych z chemią do gastronomii można znaleźć bardzo wiele produktów. Zaliczają się do tego płyny do ręcznego mycia podłóg, żele i płyny do toalet, preparaty do dezynfekcji powierzchni oraz urządzeń i takie, które służą do maszynowego mycia naczyń. Specjalistyczne produkty obejmują proszki, płyny, żele, mydła, tabletki i wiele innych, które mogą posłużyć choćby myciu pieców, grillów, piekarników, pomagać przy usuwaniu trudnych plam i silnych zabrudzeń, udrażniania rur i odpływów czy odkamieniania urządzeń. Najczęściej są one dostępne w większych opakowaniach, co pozwala na dłuższe i bardziej wydajne użytkowanie.
Dlaczego w gastronomii należy używać profesjonalnych środków czystości?
Odpowiedź jest bardzo prosta. Takie są wymogi sanitarne, stawiane każdemu lokalowi gastronomicznemu. Na straży tego stoi Sanepid, który kontroluje, czy są przestrzegane podstawowe środki czystości i porządku. Bary, restauracje, piekarnie, kawiarnie i wiele innych miejsc codziennie serwują ludziom tysiące produktów spożywczych, które muszą być przechowywane i obrabiane w higienicznych warunkach. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, by nie narażać zdrowia i życia klientów i stoją za tym też przepisy prawa.