Czy nadkwasota może być niebezpieczna?
Nadkwasota to popularna przypadłość, która pojawia się u wielu osób. Znaczny wpływ na to mają spożywane pokarmy. Nadprodukcja kwasu solnego w żołądku objawia się bólem w nadbrzuszu i nieprzyjemnym pieczeniem. Co warto wiedzieć o nadkwasocie i kiedy jest ona niebezpieczna?
Czym jest nadkwasota?
Nadkwasota lub nadkwaśność to nadmierna produkcja kwasu solnego w żołądku. Substancja ta jest nam potrzebna, odpowiada za właściwe trawienie białek, chroni przed różnego rodzaju drobnoustrojami, jednak zdarza się, że może występować w nadmiernej ilości. Wówczas pojawiają się nieprzyjemne objawy w postaci bólu nadbrzusza i uczucia pieczenia. Da się jednak temu zaradzić. Leczenie nadkwasoty opisuje Medigo.pl, możliwa jest farmakoterapia, ale i wdrożenie odpowiedniej diety zapobiegającej tej przypadłości.
Jak objawia się nadkwasota?
Nadkwasota może powodować spory dyskomfort. Najczęściej objawia się bólem w nadbrzuszu i uczuciem pieczenia za mostkiem. U niektórych pojawia się odbijanie kwaśnej treści żołądka, zgaga, wzdęcia oraz nudności.
Jakie są przyczyny nadkwasoty?
Przyczyn nadkwasoty żołądka może być wiele. Wśród nich wymienia się choroby, w których dochodzi do zwiększonej produkcji kwasu solnego. Może to być zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, niedokrwistość złośliwa, zespół Zollingera-Ellisona, usunięcie fragmentu żołądka czy zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Nadkwasocie sprzyja też spożywanie niektórych produktów. Objawy nadkwaśności mogą pojawić się, kiedy używamy ostrych przypraw, nadmiernie jemy słodycze i tłuste potrawy. Dolegliwościom sprzyja też przejadanie się, życie w stresie, nieregularne spożywanie posiłków, nadużywanie alkoholu i papierosów, zażywanie niektórych leków.
Jak leczyć nadkwaśność żołądka?
W pierwszej kolejności należy pomyśleć o zmianie diety. Warto wprowadzić do codziennego menu warzywa, kiszonki, owoce, tłuszcze roślinne. Ograniczyć natomiast trzeba węglowodany, a zrezygnować lepiej z alkoholu, kawy czy mocnej herbaty. Zmienić należy też sposób przygotowywania potraw. Dobrze jest zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania. Leczenie nadkwasoty obejmuje też farmakoterapię. Opiera się ona na stosowaniu leków z grupy inhibitorów pompy protonowej. To lekarz powinien zadecydować, jak wygląda leczenie, szczególnie kiedy nadkwasota jest wynikiem innej choroby.
Nadkwaśność – czy jest groźna?
Nadkwasota to popularna przypadłość, może jednak być niebezpieczna, kiedy oprócz standardowych objawów pojawią się też inne dolegliwości w postaci bolesnego, trudnego przełykania, utraty wagi czy krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wtedy wizyta u lekarza będzie koniecznością. Zaniedbana nadkwasota może przyczynić się do stanów zapalnych żołądka czy do wrzodów. W skrajnych przypadkach mówi się nawet o zmianach nowotworowych. Lepiej więc nie zwlekać i umówić się na konsultację do gastroenterologa, który zleci odpowiednie badania i ustali leczenie.