Czy nadkwasota może być niebezpieczna

Czy nadkwasota może być niebezpieczna?

Nadkwasota to popularna przypadłość, która pojawia się u wielu osób. Znaczny wpływ na to mają spożywane pokarmy. Nadprodukcja kwasu solnego w żołądku objawia się bólem w nadbrzuszu i nieprzyjemnym pieczeniem. Co warto wiedzieć o nadkwasocie i kiedy jest ona niebezpieczna?

Czym jest nadkwasota?

Nadkwasota lub nadkwaśność to nadmierna produkcja kwasu solnego w żołądku. Substancja ta jest nam potrzebna, odpowiada za właściwe trawienie białek, chroni przed różnego rodzaju drobnoustrojami, jednak zdarza się, że może występować w nadmiernej ilości. Wówczas pojawiają się nieprzyjemne objawy w postaci bólu nadbrzusza i uczucia pieczenia. Da się jednak temu zaradzić. Leczenie nadkwasoty opisuje Medigo.pl, możliwa jest farmakoterapia, ale i wdrożenie odpowiedniej diety zapobiegającej tej przypadłości.

Jak objawia się nadkwasota?

Nadkwasota może powodować spory dyskomfort. Najczęściej objawia się bólem w nadbrzuszu i uczuciem pieczenia za mostkiem. U niektórych pojawia się odbijanie kwaśnej treści żołądka, zgaga, wzdęcia oraz nudności. 

Jakie są przyczyny nadkwasoty?

Przyczyn nadkwasoty żołądka może być wiele. Wśród nich wymienia się choroby, w których dochodzi do zwiększonej produkcji kwasu solnego. Może to być zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, niedokrwistość złośliwa, zespół Zollingera-Ellisona, usunięcie fragmentu żołądka czy zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Nadkwasocie sprzyja też spożywanie niektórych produktów. Objawy nadkwaśności mogą pojawić się, kiedy używamy ostrych przypraw, nadmiernie jemy słodycze i tłuste potrawy. Dolegliwościom sprzyja też przejadanie się, życie w stresie, nieregularne spożywanie posiłków, nadużywanie alkoholu i papierosów, zażywanie niektórych leków. 

Jak leczyć nadkwaśność żołądka?

W pierwszej kolejności należy pomyśleć o zmianie diety. Warto wprowadzić do codziennego menu warzywa, kiszonki, owoce, tłuszcze roślinne. Ograniczyć natomiast trzeba węglowodany, a zrezygnować lepiej z alkoholu, kawy czy mocnej herbaty. Zmienić należy też sposób przygotowywania potraw. Dobrze jest zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania. Leczenie nadkwasoty obejmuje też farmakoterapię. Opiera się ona na stosowaniu leków z grupy inhibitorów pompy protonowej. To lekarz powinien zadecydować, jak wygląda leczenie, szczególnie kiedy nadkwasota jest wynikiem innej choroby.

Nadkwaśność – czy jest groźna?

Nadkwasota to popularna przypadłość, może jednak być niebezpieczna, kiedy oprócz standardowych objawów pojawią się też inne dolegliwości w postaci bolesnego, trudnego przełykania, utraty wagi czy krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wtedy wizyta u lekarza będzie koniecznością. Zaniedbana nadkwasota może przyczynić się do stanów zapalnych żołądka czy do wrzodów. W skrajnych przypadkach mówi się nawet o zmianach nowotworowych. Lepiej więc nie zwlekać i umówić się na konsultację do gastroenterologa, który zleci odpowiednie badania i ustali leczenie.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij